Des de l’any 2005 la Fundació ha programat nombroses exposicions, ha celebrat actes literaris, presentacions de llibres i recitals poètics a la seva seu, entre altres activitats, com les mostres de les diferents edicions dels Ajuts a la jove creació d’arts visuals.
Les pràctiques literàries i artístiques són el centre d’un històric que es pot consultar en aquest arxiu en línia.
En el marc de l’exposició ‘Un dibuix per a ningú i sis diàlegs inútils’ les artistes Belén DAG, Teresa Flavià Grases, Maria García Sala, Àngela Guzmán Martínez, Anna Pontes Rodés i Mireia Mulet dinamitzaren un taller en què el dibuix, la disposició del públic assistent i el bon rotllo centraren la tarda.
Els resultats van ser múltiples fanzins en els quals la col·laboració gràfica de tots i totes les participants va ser fonamental.
Felícia Fuster es va donar a conèixer en la poesia catalana als anys vuitanta amb un estil que va seduir una generació de poetes que tot just iniciaven les seves trajectòries. Avui dia la seva obra és present en algunes d’aquelles veus i en altres, més joves, que continuen llegint i rellegint el seu llegat en diferents recitals de poesia, com ara el que es va celebrar l’11 de maig a la fundació.
“Un dibuix per a ningú i sis diàlegs inútils”, mostra formada pels projectes artístics de Belén DAG, Teresa Flavià Grases, Maria García Sala, Àngela Guzmán Martínez, Anna Pontes Rodés i Mireia Mulet s’inaugurà el 4 de maig a la tarda entre amigues, amics, i familiars, així com un nombre interessat de públic assistent.
A l’acte van participar les protagonistes que van parlar dels seus respectius treballs, l’Eva Marín, docent del GIDR Draw. Raw.GIF. Projectes Intermèdia de la Universitat de Barcelona, i la directora de la Fundació, Esther Rodríguez, qui va fer èmfasi en la bona entesa d’aquesta col·laboració, igual que en la qualitat dels projectes presentats.
El dissabte 22 d’abril va concloure l’exposició ‘Desplaçaments voluntaris (i un espai comú)’ amb el taller per a infants i acompanyants “Troba i dibuixa una caixa invisible” a càrrec de l’artista Juliana Hoyos.
El 10 de març a les 17.30 h va tenir lloc l’acte de descoberta de la placa que dona nom al carrer Felícia Fuster i Viladecans.
L’acte, que va organitzar Districte de Ciutat Vella amb la col·laboració de la Taula d’equitat de gènere de la Barceloneta, va estar representat per la presidenta de la Fundació, Bibiana Diez, i la patrona d’honor, Enrica Mata.
L’exposició ‘Desplaçaments voluntaris (i un espai comú)’ es va inaugurar ahir amb èxit de públic assistent. A l’acte van participar el grup d’artistes implicats, format per Martí Aguilar, Narcís Farriols, Carla Gibert i Juliana Hoyos, Jordi Morell, membre del grup “Art, professió i docència” de la Universitat de Barcelona que ha coordinat la mostra, i Esther Rodríguez, directora de la Fundació.
Ahir dijous, a la tarda, es va congregar a la Fundació un interessat grup de persones a participar en l’acció ‘Mise en page de Felícia Fuster scripsit’ creada per Ester Xargay i Joana Sardà.
L’acció consistia a combinar ‘en viu i al natural’ tots els elements que configuren una publicació per tal de formar les pàgines d’una obra única inspirada en la selecció de poemes de Felícia Fuster que havien inspirat, a la vegada, el treball de la ceramista Elisenda Pipió Gelabert.
‘Mise en page’ es va convertir en un assaig poètic, participatiu i ballat pel qual volem felicitar a les seves creadores.
Va ser una tarda molt especial!
Ahir a la tarda, la Fundació va acollir la proposta organitzada des del festival Barcelona Poesia “La poesia a París”. Al recital van participar tres poetes de reconegudes trajectòries, Amat Baró, Tònia Passola i Yekta, qui van delectar amb respectius coneixements i lectures de Verlaine, Fuster i les veus poètiques més actuals del moment a l’àmbit parisenc, a les persones que hi van assistir.
La Fundació tornava a celebrar el tradicional recital ‘Un diàleg amb Felícia Fuster’ dins el marc del festival Barcelona poesia. Un any més Tònia Passola reunia un grup de poetes, Empar Sáez, Corina Oproae, Chantal Poch, Daniel Busquets i Meritxell Cucurella-Jorba, per llegir i festejar a Fuster des del treball personal i la singularitat pròpia de cadascuna.
L’activitat literària, que va organitzar la Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi del CNL de Barcelona conjuntament amb la Fundació Felícia Fuster amb motiu de la setmana de Sant Jordi, va ser conduïda per Esther Rodríguez, qui va començar amb la visita guiada a l’exposició “Agafar una fotografia amb els dits”. Tot seguit, va oferir una interessant xerrada sobre la biografia artística de Felícia Fuster en la qual es va relacionar l’obra pictòrica i poètica. Finalment, els assistents van llegir alguns poemes de Felícia Fuster.
A les set de la tarda una trentena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de les artistes Laura Gallegos, Paula Vilageliu i Helena Ruiz a la Fundació Felícia Fuster.
La inauguració va començar amb la benvinguda als assistents de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata. Tot seguit, va parlar, Jordi Morell, del Grup d’Investigació Docent “Art Professió i Docència” de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Finalment, les artistes van començar la visita guiada a l’exposició donant a conèixer els seus respectius projectes, que segons van explicar, interpel·len, en un sentit poètic, a la memòria, al rastre, al joc i a la interconnexió entre llenguatges plàstics.
Aquesta és una exposició que ha organitzat el Grup d’Investigació Docent “Art Professió i Docència” de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona conjuntament amb la Fundació Felícia Fuster.
El Centre Cívic Casa Golferichs va acollir el recital poètic homenatge a Maria-Mercè Marçal i Felícia Fuster organitzat per la Fundació Felícia Fuster conjuntament amb la Fundació Maria-Mercè Marçal. Va ser una vetllada emocionant que va comptar amb la participació de les escriptores Mireia Calafell, Lluïsa Julià i Aina Torres enfront un públic incondicional del binomi Marçal-Fuster.
L’espai de la Fundació Felícia Fuster va acollir una programació especial sobre Victòria Pujolar Amat dins la celebració del centenari del seu naixement. En aquesta, que va començar amb les paraules de benvinguda d’Enrica Mata, la presidenta de la Fundació, Elvira Altés, comissaria de l’efemèride, va presentar la biografia de Pujolar, les actrius Araceli Bruch i Pepa Arenós representaren la peça teatral “Teresa Pàmies i Victòria Pujolar, a la ràdio” i la curadora de l’exposició “Diari íntim”, Esther Rodríguez, va fer una visita guiada. Les persones que van assistir van poder gaudir també del testimoni de Pujolar a través de l’audiovisual realitzat pel seu fill Carlos Melchor en el 2011.
La inauguració d’aquesta exposició que mostra el primer treball d’abstracció de Felícia Fuster en la dècada dels anys setanta, va ser un emotiu acte de reconeixement a la figura de l’artista que va comptar amb la presència d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació, les comissàries de l’Any Felícia Fuster, Lluïsa Julià i Pilar Parcerisas, i la comissària de la mostra, Esther Rodríguez.
El recital poètic Un diàleg amb Felícia Fuster, celebrat en el marc del festival Barcelona Poesia 2021, va ser coordinat i moderat per la poeta Tònia Passola, mestra de cerimònia que va presentar una videoprojecció amb imatges i poesies inèdites de Felícia Fuster cedides per la Fundació. El recital va comptar amb les poetes Ester Andorrà, Susanna Rafart, Maria Antònia Massanet, Cèlia Sanchez-Mustich i Laia Llobera, figures centrals del repertori, així com, la presència d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació, i Lluïsa Julià, comissària literària de l’Any Felícia Fuster.
L’acte d’inauguració de l’exposició Passarel·les, representada pel projecte artístic de Xavier Marín es va obrir amb el parlament de benvinguda de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, seguit per les paraules de l’artista, que presentaren el seu treball pictòric subratllant les claus del mateix i la relació que va establir amb l’obra poètica de Felícia Fuster.
L’exposició composta pels projectes de Júlia Zapata, Joan Trinidad, Íria Rodon, Anna Sevilla i Rita Sala, es va inaugurar amb una nombrosa assistència de persones que seguiren atentes les respectives presentacions de les artistes, veritables protagonistes de l’acte que s’iniciava amb les paraules de rebuda d’Esther Rodríguez, en representació de la Fundació, i Òscar Padilla, artista, docent i membre del grup de recerca Art. Professió i Docència de la Universitat de Barcelona, qui va incidir en el valor i la qualitat d’aquesta jove creació i en la seva determinació, capaç de respondre, en moments de dificultat, amb mitjans mínims i amb la seva autogestió, a les circumstàncies actuals amb propostes que trenquen la inèrcia de les narratives audiovisuals sorgides del temps de pandèmia.
L’exposició Poètiques del desig i la memòria. Joves Artistes a la Fundació – XV Edició 2020, representada enguany pels projectes de Mariona Berenguer, Àurea Estellé i Fabià Claramunt es va inaugurar amb les paraules de rebuda de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, la presentació de la mostra, a càrrec de la curadora i crítica d’art, Pilar Parcerisas, i les intervencions de les artistes, que parlaren dels seus respectius treballs als assistents comentant els aspectes claus de les seves propostes.
El recital Un diàleg amb Felícia Fuster, que es fa des de fa cinc anys a la Fundació, fou especial en aquesta ocasió perquè va obrir el programa del Centenari Felícia Fuster i, perquè les organitzadores, Tònia Passola i Josefa Contijoch, qui malauradament no va poder assistir, estaven molt felices de celebrar l’obra poètica de Fuster. L’acte va comptar amb la presència d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació, i Lluïsa Julià, membre del patronat, qui va substituir la lectura d’Ester Xargai, així com amb les poetes Míriam Cano, Susanna González Turigas, Arnau Pons, Marta Pérez i Sierra, Cinta Massip i Laia Maldonado.
L’exposició col·lectiva No m’esborro, formada pels projectes artístics d’Anna Mcneil, Kati Riquelme, Mercè Soler, Núria Rossell, Sonia Ruiz de Arkaute, Susana Gutiérrez i Teresa San José, es va inaugurar amb èxit d’assistència i la presència de totes les artistes, que han fet possible aquest projecte expositiu en col·laboració amb la Fundació. L’acte es va obrir amb les paraules de benvinguda d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació, i Susana Gutiérrez, comissaria de la mostra, i va incloure la lectura d’una selecció de poemes de Felícia Fuster a càrrec de Sole Palao, acompanyada per Teresa Díaz a la flauta travessera.
En la inauguració de la mostra col·lectiva d’art DES DE DINS_ es va presentar els projectes artístics de Pamela Briones, Fabià Claramunt, Adrià Goula, Mertxe Hernández, Malike Hosseini, Xueni Ji, David Mesa i Tianyu Xie. Les seves propostes, desenvolupades dins el Màster en Producció i Recerca Artística (ProdArt) de la Universitat de Barcelona amb el suport de la Fundació, responen a l’interès per un treball rigorós i al sentit de generar reflexió crítica al visitant. A la inauguració, a part dels artistes i un bon nombre d’assistents, va assistir la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, la degana de la Facultat de Belles Arts, Dolors Tapias, i la coordinadora del Màster ProdArt, Àngels Viladomiu, qui va dedicar al final del seu parlament unes emotives paraules en record a Pep Montoya.
Inauguració de la mostra col·lectiva d’art El més calent és a l’aigüera, composta pels projectes d’Helena Civit, Gerard Galián, Paula Gibert, Ithan Gibla, Oriol M. Martí i Tamara Ablameiko. L’acte va començar amb les paraules de rebuda de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, i continuà amb les intervencions d’alguns dels membres del grup de recerca Art. Professió i Docència de la Universitat de Barcelona, Jordi Morell i Òscar Padilla, que incidiren en el valor i la qualitat d’aquesta jove creació, i la capacitat de respondre amb la seva autogestió als espais d’exhibició. Seguidament, els protagonistes comentaren les claus de les seves propostes.
En l’acte de presentació de l’obra, l’autor del llibre, el poeta i escultor Abraham Mohino Balet, va estar acompanyat per l’editora Pilar Blasco responsable de la publicació, l’arquitecte Oscar Blasco i l’escultor Josep Plandiura. La tertúlia, a quatre bandes, va tractar sobre el diàleg entre escultura, arquitectura i paraula, i l’entramat d’un projecte de creació que culmina, després de quatre anys, amb l’exposició i la publicació homònima Cases de poeta.
Inauguració de l’exposició Cases de poeta. Escultures de ferro, paraules de pedra a la Fundació Felícia Fuster. L’acte va celebrar l’últim treball escultòric d’Abraham Mohino Balet que dóna nom al llibre recentment publicat per l’editorial Trípode. La inauguració es va obrir amb les paraules de benvinguda de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, seguidament va parlar Pilar Blasco responsable de l’edició del llibre, i finalitzà amb la presentació de Mohino sobre el seu treball, un diàleg entre el fet escultòric i la paraula, un diàleg de l’autor amb les “cases de l’ànima […] arquitectures simbòliques, de diàlegs amb poetes” a qui els homenatja.
Inauguració de l’exposició Vall Palou. «Anar» o la capacitat de contenir el temps a la Fundació Felícia Fuster. L’acte que mostra l’últim treball artístic de Teresa Vall Palou es va iniciar amb el parlament d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació, del qual se’n derivà un diàleg amb l’artista sobre el lligam que uneix la seva producció amb aquell «anar» vital que expressava Felícia Fuster en el poema del mateix nom dins l’obra Sorra de temps absent.
A la inauguració de Dis-conformitats, exposició que se’n deriva de la XIV edició de Joves Artistes a la Fundació, assistiren els artistes becats Carmen Dengra, Inés Schaikowski i Simon Contra. L’acte va començar amb unes paraules de benvinguda de la presidenta de la Fundació, Enrica Mata, la presentació de la crítica d’art i curadora de la mostra Pilar Parcerisas, i per últim van intervenir les artistes donant les claus dels projectes artístics que presentaven.
L’acte de presentació de l’obra es correspon a l’exposició Ni Temps Ni Geografia, mostra celebrada a la Fundació del 9 de març al 16 de juny de 2017 i al Centre d’études catalanes de París del 30 de gener al 5 de març de 2018. A l’acte van assistir els artistes partícips del projecte: Joaquim Cantalozella, Jordi Morell, Marta Negre, Òscar Padilla, Jimena del Solar i Carlos Velilla, responsables del text de la publicació, juntament amb Àngels Viladomiu.
A l’acte Un diàleg amb Felícia Fuster, emmarcat dins el programa Barcelona Poesia 2019, es van recitar una selecció de poemes propis i de Felícia Fuster. Els poetes convidats per l’ocasió van ser Joana Bel, Ramon Farrés, Rosa Font, Isabel Ortega, Ester Pou, Francesc Prat, Anna Aguilar-Amat i Teresa Costa-Gramunt, i la coordinació de Josefa Contijoch i Tònia Passola.
Presentació de l’antologia bilingüe de la poesia de Felícia Fuster 1984-2001, Cordages du vent, a cura d’Antoni Clapés, poeta i editor de Café Central, i Lluïsa Julià, escriptora i assagista. La selecció de poemes ha estat a càrrec de Lluïsa Julià i Sandrine Frayssines, i la traducció és de Marc Audi. Edició d’Edicions Trabucaire.
L’acte poètic celebrat en el marc del programa Setmana de la Poesia va anar de la mà de Josefa Contijoch i Tònia Passola qui coordinaren al poetes: Anna Bou, Roser Domènech, Carles Duarte, Dolors Miquel, Sònia Moya, Raquel Santanera i Àlex Susanna.
Joves poetes reciten els versos de Maria-Mercè Marçal i estableixen un diàleg amb la seva pròpia obra poètica. Amb Míriam Cano, Laia Carbonell, David Caño, Eduard Escoffet, Anna Gual, Maria Antònia Massanet, Sònia Moll, Josep Pedrals, Anna Pantinat, Esteve Plantada, Laia Prat, Raquel Santanera, Aina Torres i Blanca Llum Vidal.
Acte en el marc de la Setmana de la Poesia: Un diàleg amb Felícia Fuster. Recital de la mà de: Teresa Arenys, Rosina Ballester, Joana Bel, Núria Cabré, Josefa Contijoch, Roser Domènech, Ricard Mirabete, Isabel Ortega, Tònia Passola, Francesc Prat, Montserrat Rodés, Mireia Vidal-Conte. Coordinació Josefa Contijoch – Tònia Passola.
Inauguració de l’exposició de l’obra en collage sota el títol Felícia Fuster: Haikús visuals. La mostra està comissariada per Pilar Parcerises, la qual en fa la presentació junt amb Lluisa Julià i ambdues parlaran de les dues vessants de l’obra de l’autora: la plàstica i la literària.
Inauguració de les V Jornades Marçalianes, Dues veus singulars: Maria Mercè Marçal – Felícia Fuster, amb la presentació, a càrrec de Lluïsa Julià, que parla de les relacions d’amistat entre ambdues I l’actuació de Big Mama Montse, que interpreta poemes musicats de les dues autores
Felícia Fuster del carrer Sant Miquel a París
Xerrada d’Enrica Mata sobre la vida de Felícia Fuster a la Barceloneta, organitzada per la Casa de la Barceloneta, 1761.
Taula rodona “La platja se’m desclava / i em va clavant la set”
Setmana de la poesia de Barcelona a la Fundació Tàpies “La platja se’m desclava / i em va clavant la set”, un vers de Felícia Fuster emmarca la taula rodona de poesia, en què hi participen les poetes Teresa Costa-Gramunt, Àngels Gregori i Marta Pessarrodona.
Paisatges del desassossec
Inauguració a Lleida de la mostra Paisatges del desassossec, a la sala dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat.
Mirades de Dones
Recital poètic a càrrec de Mireia Vidal-Conte, Gemma Gorga i Maria Antònia Massanet al festival Mirades de dones.
Abstracció lírica
Inauguració de l’exposició d’Abstracció Lírica amb obra de Felícia Fuster.
Presentació del llibre Rebelió
Presentació de l’obra Rebelió, una antologia de poetes catalanes contemporànies. L’edició, el pròleg i la iniciativa ha estat de Marga Demmers, responsable de l’única agència de traducció holandesa, i ha comptat amb l’ajut de l’Institut Ramon Llull.
Dones poetes
Recital i exposició homenatge a 12 poetes catalanes i edició d’un recull de poemes de cadascuna en un llibre.
Traspàs de Felícia Fuster
Ritual de comiat a Barcelona.
Literatura i compromís. Felícia Fuster
Inauguració del local de Camps i Fabrés de la Fundació
Inauguració de la nova seu de la Fundació amb la presentació del catàleg Felícia Fuster, obra plàstica i del volum de Felícia Fuster, obra poètica. La sala mostra l’obra pictòrica de Felícia Fuster, amb l’exposició Plurivisions.
Felícia Fuster, obra poètica
Publicació de l’antologia: Felícia Fuster, obra poètica, a cura de Lluïsa Julià.
Felícia Fuster, obra plàstica
Publicació del catàleg: Felícia Fuster, obra plàstica, coordinat per Nora Ancarola i Lola Donaire.
Estudi biogràfic de Felícia Fuster
Estudi biogràfic de la vessant professional de Felícia Fuster, a càrrec de Maria Elvira Silleras.
Acte poètic
Felícia Fuster fou antologada i llegida per Antoni Clapés i Montserrat Rodés, al Col.legi de Llicenciats; va presentar l’acte, Oriol Izquierdo.
Presentació de la Fundació
Presentació de la Fundació al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, amb un recital poètic i la inauguració de l’exposició de l’obra Plurivisions.